2 Ağustos 2009 Pazar

Trabzonspor , Yeni Sezon İçin Taraftarına Merhaba Dedi







Süper Lig’in başlamasına kısa bir süre kala Trabzonspor taraftarı önünde boy gösterdi. Trabzonspor yaklaşık bir yıl önce pilot kulüp bağlantısı yaptığı MVV Maastricht ile Hüseyin Avni Aker Stadyumu'nda karşı karşıya geldi. Hollanda ikinci lig ekiplerinden olan Mvv karşısında Trabzonspor farklı bir skorla galibiyete ulaştı.

Uzunca bir süredir taraftarının önüne çıkmamış olan Trabzonspor yeni hocası ve yeni transferleriyle ilk defa taraftarıyla bu maçla buluştu. Bu maçın diğer bir önemi ise geçtiğimiz yıl transfer edilip bu yıl Mvv takımına kiralanan Faty Papy'nin Mvv takımının formasıyla Avni Aker’e çıkmasıydı. Ayrıca Trabzonspor seyircisi bonservisi Trabzonspor kulübünde olan Christian Brüls’ü Avni Aker Stadyumu’nda ilk defa izleme fırsatı buldu.

Karşılaşan iki takım arasındaki kalite farkına rağmen maçı izleyenler zevkli bir karşılaşmayı seyretme şansını yakaladı. Karşılaşmaya hızlı başlayan Trabzonspor daha 10. dakikada yeni transferi Engin Baytar’ın ceza sahasına sol taraftan girerek rakibini çalımlayıp diğer taraftaki arkadaşı Barış Memiş’e topu ortalaması ve Barış’ın gelen topu kayarak tamamlamasıyla golü buldu. Karşılaşmanın 34. dakikasında Colman , Umut Bulut’a güzel bir pas vererek onu kaleciyle karşı karşıya bıraktı. Colman’ın enfes pasını alan Umut aynı güzellikte bir aşırtma vuruşla takımını 2-0 öne geçirdi. Karşılaşmanın ilk yarısı bu skorla son buldu. Karşılaşmanın 50. dakikasında maçın yıldızlarından olan Engin Baytar ceza sahasında sol taraftan girerek zor pozisyonda şık bir golle karşılaşmayı 3-0’a getirdi. 63. dakikada Gökhan Ünal ceza sahasında son çizgiye kadar inerek içeriye pasını çıkardı. Rakip defans oyuncusunu rahatsız eden Alanzinho’nun baskısıyla Mvv oyuncusu kendi kalesine golü atarak skorun 4-0 olmasına sebep oldu. 90. dakikada kaleci ile karşı karşıya kalan Gökhan’ın kaleci Boffin tarafından düşürülmesi sebebiyle kazanılan penaltıyı Colman gole çevirerek skoru 5-0’a getirdi. Bu golden hemen sonra Colman kaleci ile karşı karşıya kaldı ve Boffin’in ayaklarının arasından topu filelere göndererek maçın skorunu tayin etti. Karşılaşma 6-0 gibi farklı bir skorla son buldu.

Bu maçın sonunda Trabzonspor’un önümüzdeki sezon göstereceği performansın ipuçlarını bulmak pek mümkün değil. Yalnızca hoca farklarını gözlemleyebildiğimizi söyleyebiliriz. Trabzonspor bu yıl daha defansif bir anlayışı barındıran sistem ile oynayacağı neredeyse kesinlik kazandı. Bu anlayış Trabzonspor kültürüne uyan bir anlayış olmadığını bu maç dahi gördük. Sabırsız bir taraftara sahip olan takımlar defansif futbol oynarlarsa ve golü bulmak noktasında sıkıntı yaşarlarsa tribünlerde homurdanmalar baş gösterir. Bahsi geçen takım Trabzonspor ise o homurtu çıkarabilme yeteneğine sahip kendisini taraftar zanneden insan müsvetteleri öncelikle genç oyuncuları hedef alırlar. Tıpkı basit bir hazırlık maçında genç oyuncu Barış Memiş’e, yaptığı ilk hata ile tüm stadyumun yuh çekmesi gibi. Aynı tavır yıllar önce Tayfun Cora’ya gösterilmişti ve sonuç pek olumlu olmamıştı. Şimdi sırada Barış Memiş var sanırım. Ersun Yanal’ın geçen yıl dediği önemli bir söz vardı : “ Oyunculara küfrederek onları motive edemezsiniz.“ Lakin bilinçsiz taraftarlar hala bunun farkında değiller. Trabzonspor’un herhangi bir futbolcusu o sahada daha iyi performans göstermeyi o homurtu çıkartma yeteneğine sahip yaratıklardan daha fazla isterler. Oyuncuların performansları tepkilerden ziyade desteklerle arttırılabilir. Trabzonspor’un gelecek sezon tribün endeksli en büyük problemi bu olacaktır.

Trabzonspor’un geçtiğimiz yıla oranla daha düzenli bir pas trafiği oluşturduğunu bu maçta gördük. Bunda orta sahada oynayan yeni transfer Tjikuzu’nun oyunu çift yönlü oynayabilmesi ve pas özelliğinin üst seviyede olmasının katkısı büyük. Daha şimdiden Trabzonspor önemli bir transfer yapmıştır diyebiliriz Tjikuzu için.

Maçın yıldızına gelince iki oyuncu maça damgasını vurdu diyebiliriz. Engin Baytar bu maçta göstermiş olduğu performansla lige damgasını vurabilecek oyuncu olduğunu ilan etti. Yeteneği üst seviyede olan Engin kaliteli bir takım içerisinde bir yıldız olarak sıyrılabilir. Maçın diğer yıldızı ise Alanzinho’ydu. İkinci yarı oyuna girmesine rağmen tekniğini ve süratini birleştirerek Trabzonspor’un önemli ataklarına imza attı.

0 yorum: