7 Ağustos 2009 Cuma

Sezon Öncesi Turkcell Süper Lig Değerlendirmesi




Turkcell Süper Lig uzunca sayılabilecek bir aradan sonra bugün start alıyor. Türk futbolunun müdavimlerinin hasreti bu akşam oynanacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye ile Beşiktaş arasındaki maç ile son bulacak. Yeni bir sezona yeni umutlarla hazırlanan takımlarımız sezon öncesi tüm hazırlıklarını bitirdi. Sıra geldi yeni sezonda bu hazırlıkların yarışına.

Sezon öncesi hazırlıkları baz alarak sezon sonunda ligde olabilecek sıralama hakkında yorumlar yapabiliriz. Öncelikle ligin dibi ile alakalı kısmı değerlendirmek istiyorum. Sezon daha başlamadan ligden düşmesi bana göre kesin olan takım Diyarbakırspor’un beni şaşırtabileceğine dahi ihtimal vermiyorum. Kadro yapıları olarak toplama diye nitelendirebileceğimiz bir takımın ligde kalamayacağını geçtiğimiz sezon Kocaelispor örneği ile görmüştük. Üstelik Kocaelispor’un kadro kalitesi şu anda Diyarbakırspor’un kurmuş olduğu kadrodan çok daha üstündü.

Diğer düşme adayı olabilecek takım ise Kasımpaşa olarak görünmektedir. Onların yapmış oldukları transferler de toplama diye nitelendirilebilir ama Diyarbakırspor’a göre daha derli toplu bir kadro oluşturdular. Ayrıca Diyarbakırspor ile bir farkları da ligin en kötü teknik direktörüne sahip olmamalarıdır. Yalnız tüm bunlar Kasımpaşa’yı ligde tutmaya yetmeyecektir.

Ligden düşmesi muhtemel diğer takım için birden fazla adayım var. Denizlispor ve Antalyaspor ligden düşmemek için birbirleriyle mücadele edeceklerdir. Yapmış oldukları transferler hiç iç açıcı değil. Üstelik lig geçtiğimiz sezon kadar kolay geçmeyecek.

Ligin sürpiz yapabilecek takımları için iki adayım var. Geçtiğimiz yıl önemli bir çıkış yakalayan Bursaspor bu yıl kadrosuna eklemiş olduğu yeni transferlerle daha gelişmiş bir performans gösterebilir. Bu konuda tek çekincem Bursaspor’un yeni transferi Hüseyin Çimşir’in kadroda sürekli yer bulmasıdır. Böyle bir durumda sürpriz beklediğim takım küme düşmemeye oynarsa şaşırmayacağım.

Çıkış yakalayacak diğer takım ise Kayserispor olacaktır. Kadrolarından Mehmet Topuz’u kaybetmelerine rağmen kaliteli bir kadroya sahipler. İdealist bir teknik direktör olan Tolunay Kafkas o kadro ile güzel işler gerçekleştirebilir.

Sezonun hayal kırıklığı Sivasspor olacaktır. Defansif kurgusunu oluşturan en önemli oyuncusu Bilica’nın yerini hala daha dolduramadılar. Futbolcularını motive etmekte çok başarılı olan Bülent Uygun bu defansif eksikliğini motivasyonla kapatamayacaktır. Kendilerini sinir ve stres içerisinde koca bir sezon beklemektedir.

Sıra şampiyonluk yarışına geldi. Her sezon olduğu gibi yine 4 büyük takım sezon öncesi şampiyonluk adayı olarak karşımıza çıktılar. Kişisel düşüncem geçen yılın şampiyon takımı Beşiktaş bu yılın en güçlü şampiyonluk adayı. Türk futbolunun oynandığı seviyeye göre mükemmele yakın bir defansif futbol oynayabilen bir kadroları var. Tek zaafları hücum hatlarının yetersiz olması. Bobo ve Nobre şampiyonluğun kıran kırana geçeceği bir takımın forvetleri olabilecek yeterlilikte değiller. Buna rağmen Beşiktaş defansif yapısında bir aksamayla karşılaşmazsa sezon sonu ipi göğüsleyebilir.

Galatasaray çok önemli bir teknik direktör ve çok önemli transferlerle sezona girecek. Takım içinde dengeleri kurabilirlerse Beşiktaş’a kafa tutabilirler. Hatta kurmuş oldukları kadroyu ligimizde ekarte edebilecek bir başka kadro yok. Lakin önemli olan takım ruhuna kavuşup kavuşamayacaklarıdır.

Fenerbahçe’nin hala daha Aurello’nun yerini dolduramadığını görmekteyiz. Brezilyadan o mevki için almış oldukları oyuncu geçtiğimiz yıl o bölge için transfer edilen oyunculardan üstün değil. O bölgeye yeterli bir takviye yapılmadığı için Aziz Yıldırım’ın sözünü verdiği 3 sezon peş peşe şampiyonluk sözü daha ilk sezonda sekteye uğrayacak. Tabi ben saha içine göre yorumluyorum. Burası Türkiye saha dışında neler olabileceğini hiç kimse tahmin dahi edemez.

Geçtiğimiz sezon toplama bir takımla sezon içerisinde çoğu zaman iyi performans gösteren Trabzonspor ise bu yıl önemli takviyelerle lige başlıyor. Kadrolarına belki yıldızlar katılmadı ama takıma olumlu yönde etki yapabilecek oyuncular transfer edildi. Yeni teknik direktörün sistem değişikliğini de düşünecek olursak kolay gol yemeyen bir takım izleyeceğimizi söyleyebiliriz. Takım olma ruhu kazanılabilirse ve Trabzonspor’un iç dengeleri bizzat iç dengeleri oluşturulan kişiler karıştırılmazsa şampiyonluğa oynayan bir takım izleyebiliriz. Yalnız şampiyonluk şanslarının çok olduğunu söyleyemem. Dediğim gibi ligimiz bu yıl kelepir değil.

Sezon öncesi ligimiz benim bakışımla böyle görünüyor. Sezon içerisinde yanılıp yanılmadığımı göreceğiz. Tabi şunu da unutmamak gerek. Transfer sezonunun bitimine daha vakit var. Takımlar yeni transferlerle bu bahsettiğim dengeleri olumlu ya da olumsuz etkileyebilirler.

0 yorum: