9 Temmuz 2009 Perşembe

Football Manager Oyunu Gerçeği ve Türk Futbolu





Football Manager oyunu yıllardır tüm dünyada yoğun bir ilgiyle oynanan bir bilgisayar oyunudur. Her yıl yeni bir versiyonu çıkar. O derecede hastaları vardır ki uykunun dahi önüne geçer bu oyun. Bu oyunun insanlara verdiği hazdan bahsedecek değilim. Günümüzde menejerlik çağdaş futbol anlayışında bir meslek haline gelmişken bu oyunun gerçeğe yakın olan veritabanının kulüplerimizce kullanılıp kullanılamayacağına değineceğim.

Veritabanının gerçeğe yakın olduğunu iki örnekle göstermek istiyorum. Oyunu yıllardır oynayanlar bilirler. Meksikalı Andreas Guardado isimli oyuncu daha yıldızı parlamadan önemli bir yetenek olarak sunulur FM tutkunlarına. Bir müddet sonra kendisini İspanya’nın Deportivo takımına transfer olduğunu biliyoruz. Bu konuda FM veritabanı oyuncu potansiyelini tespit etme bakımından tam isabet yapmıştır. Bir diğer örneğimiz Arjantin’in İndependiente kulübünde karşımıza çkıyordu. Pablo Piatti isimli oyuncu tıpkı Guardado gibi yıldız olarak gösteriliyordu. Kendisi çok zaman geçmeden Avrupa kulüplerinin ilgisini çekerek İspanya Ligi’nin yolunu tutmuştur. 7 milyon euro gibi önemli bir ücretle Almeira takımına transfer olur. Bu iki örnek olumlu örnekleri temsil ediyor. Peki bu durumun tam tersi örnekler yok mu? Elbette var. Yalnız yüzdeye vurulacak olursa isabet konusunda bu oyunun veritabanı gayet başarılıdır.

Bu bilgiler ışığında ülkemizde kulüplerin bu veritabanından yararlanıp yararlanamayacağını tartışmak gerekiyor. Avrupa futboluna ülke olarak kafa tutabilmek ancak kaliteli oyuncuları gençken takımlarımıza katarak gerçekleştirebileceğimiz bir hedeftir. Bu bağlamda son on yılda Galatasaray’ın Ribery transferi haricinde bir ikinci örnek bulunmamaktadır. Onu da Galatasaray kulübünün iş bilmez yöneticileri ellerine yüzlerine bulaştırmışlardır. Hal böyleyken FM oyununun genç yetenekleri neden kulüplerimizce takip edilip transfer edilmez. Yapılan transferler bahsi geçen genç oyunculardan daha mı iyi performans sergileyen oyunculardır?

Kulüplerimiz çağdaş futbolu özümsemeden günü kurtarma derdine düştükçe yerlerinde saymaya mahkumdur. İnsan sırf meraktan dahi olsa gider bu oyuncuları izletir rapor alır. Yalnız menejerler ellerindeki işe yaramaz oyuncuları futboldan anlamayan yöneticilere sahip takımlara kakaladıkları için herhalde bu denli bir araştırmaya fırsat vermiyorlar. Türkiye’yi yabancı futbolcular çöplüğü yapan yöneticiler Türk futbolundan ellerini derhal çekmek zorundadır. Bu ülkenin futbol değeri şu anda bulunduğu yer değildir.

0 yorum: