3 Eylül 2009 Perşembe

FİFA’dan Chelsea’ye Ağır Yaptırım








Son yıllarda endüstriyel futbolun en önemli temsilcisi olan İngiliz Premier Ligi ekiplerinden Chelsea, Fifa’nın vermiş olduğu kararla adeta şok oldu. Fransa’nın Lens kulübü ile yine Lens’in genç oyuncusu Gael Kakuta için aralarında anlaşmazlık bulunan Chelsea, Lens’in şikayeti üzerine Fifa tarafından 1 yıl boyunca transfer yapmama cezasına çarptırıldı. Bu karar eğer uygulanırsa İngiliz ekibi Ocak 2011 tarihinden önce transfer yapamayacak. Hem oyuncu hem de Chelsea kulübü Lens’e 780’er bin euro tazminat ödeyecek. Buna ek olarak Chelsea aynı takıma 130 bin euro antrenman ücreti adı altında bir başka tazminat ödeyecek. Genç oyuncu Gael Kakuta ise 4 ay futbol sahalarından uzak duracak. Chelsea’nin bu karara itiraz için Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne başvuru hakkı bulunmaktadır.

Bir süredir Avrupa futbolu bu konuyu genel boyutlarıyla tartışıyordu. Ekonomik yönden güçlü olan ekipler ekonomisi daha zayıf olan takımların yetenekli oyuncularına sözleşmeleri devam ederken kulüplerinden habersiz görüşmeler yapması futbol camiasında rahatsızlık yaratıyordu. Bu çıkan kararın ise küçük takımların lehine emsal kabul edilebilecek nitelikte olduğu apaçık ortadadır..

Adeta vahşi kapitalizmin esir aldığı dünya futbolu bu karardan sonra artık kendisine çeki düzen vermek zorunda kalacaktır. Ya yüksek bonservis bedelleriyle bu yetenekli gençleri kendi kulüplerine katacaklar ya da alt yapılarına önem verip bu gençleri onlar keşfedecekler. Her iki seçeneğin de futbol adına kazanım barındırdığını belirtebiliriz. Yüksek bedellerle transferler olursa küçük kulüpler daha fazla yatırım yaparak daha iyi futbolculara ulaşabilirler. Büyük takımlar alt yapılarına önem verirseler dünya futbolunda önemli yetenekler boy gösterecek. Futbol için önemli bir gelişme hatta bir mihenk taşıdır diyebiliriz bu karar için.

0 yorum: